Pages

Top 10 Best G.K.Questions

 51. The important trading center in the post-Gupta era was –

Ans. kannauj

52. After Firoz Tughlaq in the Delhi Sultanate, who was the Mughal ruler who paid attention to the supply of water through canals?

Ans. shah jahan

53. Which was the governor of Punjab who invited Babur to attack India?

Ans. Daulatkhan Lodi

54. Chittorgarh was the capital of which dynasty?

Ans. Hada

55. Which Magadha ruler fell in love with Amrapali, the famous dancer of Vaishali?

Ans. Ajatshatru

56. Who started the practice of Itlak, a type of hundi, with the help of which the state constable was able to receive his salary from the revenue officials of the state?

Ans. Firoz Shah Tughlaq

57. In which place is the Dargah of Salim Chishti situated?

Ans. Fatehpur Sikri

58. Who was the Governor General of Bengal at the time of establishment of Asiatic Society in Kolkata?

Ans. Hastings

59. At a time when empires in Europe were collapsing before the might of Napoleon, who among the following Governor Generals kept the British flag flying in India?

Ans. Lord Wellesley

60. Where did Lord Canning recite the declaration of Queen Victoria on November 1858?

Ans. in Allahabad