Pages

Top 20 best G.K. Questions

1. Who founded the Brahmo Samaj

Ans. Raja Ram Mohan Roy

2. Who founded Arya Samaj

Ans. Swami Dayanand Saraswati

3. Who founded the Prarthana Samaj

Ans. Atmaram Pandurang

4. Din-e-Ilahi, who established the Mansabdari system

Ans. Akbar

5. Who founded the Bhakti movement?

Ans. Ramanuja

6. Who founded Shak Samvat

Ans. Kanishka

7. Who is the founder of Maurya dynasty

Ans. Chandragupta Maurya

8. Who founded the Ramakrishna Mission

Ans. Swami Vivekananda

9. Who is the founder of Gupta dynasty

Ans. srigupt

10. Who founded the Mughal Empire

Ans. Babar

11. Who founded the Vijayanagara Empire

Ans. Harihara and Bukka

12. Who founded the Delhi Sultanate

Ans. Qutbuddin Aibak

13. By whom was the practice of sati

Ans. Lord William Bentinck

14. Non-cooperation, civil disobedience, Kheda, Champaran, Salt, Quit India movement was started by

Ans. Mahatma Gandhi

15. Who founded the Harijan Sangh

Ans. Mahatma Gandhi

16. Who founded the Azad Hind Fauj

Ans. Ras Bihari Bose

17 Bhoodan movement was started by

Ans. Acharya Vinoba Bhave

18. Who founded the Red Cross

Ans. Henry Dunant

19. Who founded the Swaraj Party

Ans. Pandit Motilal Nehru

20. Who designed the Indian National Flag?

Ans. Pingali Venkayya